شاید در مورد چک ولوهای استیل یا همان شیرهای یک طرفه چیزی شنیده باشید. چک ولو استیل، در دسته‌بندی شیرهای خودکار جای دارند؛ چون فرد اپراتور هیچ کنترلی روی این شیرها ندارد. این نوع شیرآلات، مانع از برگشت جریان از بالا دست به پایین می‌شوند. با فشار سرعتی یا همان جریان سیال، بطور خودکار باز می‌شوند و قطع جریان با استفاده از نیروی جاذبه یا نیروی ناشی از برگشت جریان سیال بسته می‌شود. در این مطلب می‌خواهیم به بررسی و کاربرد چک ولوهای استیل بپردازیم. با ما همراه باشید.

منظور از چک ولوهای استیل چیست؟

منظور از چک ولو استیل چیست؟

شیر چک ولو، در اصل وسیله‌ای است که فقط جریان سیالات را در یک جهت حرکت می‌دهد. این شیرها دو پورت دارند، یکی به عنوان ورودی برای رسانه و دیگری به عنوان خروجی. از آن جایی که آن‌ها فقط اجازه جریان رسانه را در یک جهت حرکت می‌دهند، معمولا به آن‌ها “شیرهای یک طرفه” یا “شیرهای غیر برگشتی” می‌گویند. هدف اصلی این شیرهای یک طرفه، جلوگیری از جریان برگشتی در سیستم است.

چک ولوها انواع مختلفی دارند که از مهمترین آن‌ها می‌توان به چک ولو استیل اشاره کرد. این نوع شیرها، برای باز کردن شیر به فشار بیشتری در سمت ورودی شیر نسبت به سمت خروجی نیاز دارند. هنگامی که فشار در سمت خروجی بیشتر باشد (یا فشار سمت ورودی به اندازه کافی زیاد نباشد)، دریچه بسته می‌شود. بسته به نوع دریچه، مکانیسم بسته شدن متفاوت است. برخلاف سایر شیرها، چک ولوها برای کارکرد صحیح نیازی به دسته، اهرم، محرک یا انسان ندارند.

کاربرد چک ولوهای استیل

کاربرد چک ولو استیل

این شیرها معمولا در برنامه‌هایی نصب می‌شوند که جریان برگشتی باعث ایجاد مشکل می‌شود. با این حال، از آن جایی که آن‌ها شیرهای غیر برگشتی هستند، استفاده از آن‌ها، راه حلی ارزان، موثر و آسان برای حل یک مشکل احتمالی هستند. اگر جریان برگشتی آلوده باشد می‌تواند مشکلات زیادی ایجاد کند. به عنوان مثال، یک خط فاضلاب دارای یک شیر بدون بازگشت است تا اطمینان حاصل شود که زباله‌ها می‌توانند خارج شوند اما دوباره وارد سیستم نمی‌شوند.

بیشتر بخوانید  شیر پروانه‌ ای بهداشتی چیست؟

چک ولوها، در اندازه‌ها، طرح‌ها و مواد مختلفی وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که هر کدام برای چه کاربردی مناسب هستند. چک ولوها، در کاربردهای مختلفی استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، آن‌ها اغلب در سمت خروجی پمپ قرار می‌گیرند تا از پمپ در برابر جریان برگشت محافظت کنند.

پمپ‌های سانتریفیوژ، رایج‌ترین نوع پمپ‌های آب، خود پرایمینگ نیستند و بنابراین شیرهای چک برای نگه داشتن آب در لوله‌ها ضروری هستند. همچنین، شیرهای چک اغلب در سیستم‌های HVAC (سیستم‌های گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع) استفاده می‌شوند. سیستم‌های HVAC به عنوان مثال در ساختمان‌های بزرگ، جایی که مایع خنک‌کننده در طبقات زیادی پمپ شود، استفاده می‌شود. در اصل، سوپاپ‌های چک ولو نصب می‌شوند تا مطمئن شوند که مایع خنک‌کننده به پایین باز نمی‌گردد.

با توجه به نحوه عملکرد چک ولوها، معمولا این نوع شیرآلات در موارد زیر کاربرد دارند:

• برای محافظت از تجهیزات در پایین دست به دلیل جلوگیری از آسیب جریان برگشتی
• برای جلوگیری از آلودگی ناشی از جریان معکوس

این نوع شیرها، به دلیل عملکردی که دارند، تقریبا در هر صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند و در ساخت برخی از لوازم خانگی معمولی مانند ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی استفاده می‌شوند. برای مقاصد صنعتی، در بویلرها، کوره‌ها، سیستم‌های گاز، کاربردهای پمپاژ یا سیستم‌های خلا استفاده می‌شوند. همچنین این نوع شیرها در صنایع پتروشیمیایی، صنعت نفت و گاز، ساخت کشتی‌ها و صنعت خودروسازی کاربرد دارند.

سوالات متداول

  • کاربرد اصلی چک ولو چیست؟
    هدف اصلی استفاده از این شیر در یک سیستم، جلوگیری از جریان برگشتی است که می‌تواند به تجهیزات آسیب برساند یا رسانه‌های بالا دست را آلوده کند.
  • مشکلات رایج چک ولوها چیست؟
    صدا، لرزش، جریان معکوس، چسبندگی، نشتی و سایش/ آسیب دیدن قطعات
  • سوپاپ چک ولو باید در چه جهتی نصب شود؟
    شیرهای چک باید مطابق با ورودی و خروجی خود نصب شوند که اغلب به صورت فلش روی محفظه شیر نشان داده می‌شود. از آن جایی که آن‌ها فقط اجازه جریان را در یک جهت می‌دهند، اگر به عقب نصب شوند، به درستی کار نمی‌کنند. از نظر افقی یا عمودی، بستگی به نوع طراحی شیر دارد. اگر فنر داشته باشد، هر جهتی باشد اشکالی ندارد. اگر فنر وجود نداشته باشد، گرانش می‌تواند بر عملکرد شیر چک تاثیر بگذارد، بنابراین اطمینان از شناخت اجزای داخلی، باعث می‌شود که آن را به صورت افقی یا عمودی به درستی نصب کنید.
  • شیر چک ولو چگونه کار می کند؟
    یک شیر چک به حداقل فشار بالا دست (تفاوت فشار بین ورودی و خروجی) نیاز دارد تا شیر را باز کند و جریان را از آن عبور دهد. این حداقل فشار بالا دستی که در آن باز شدن سوپاپ رخ می‌دهد را «فشار ترک خوردگی» نامیده می‌شود. فشار ترک خوردگی خاص بر اساس طراحی و اندازه شیر تغییر می‌کند، بنابراین اطمینان حاصل کنید که سیستم شما می‌تواند این فشار ترک را ایجاد کند و برای کاربرد مناسب است. اگر فشار بالا دست کمتر از فشار ترک خوردگی باشد یا فشار برگشتی وجود داشته باشد، دریچه بسته می‌شود. بسته به طراحی چک ولو، مکانیسم بسته شدن می‌تواند تغییر کند. از آن جایی که شیر یک طرفه فقط در یک جهت کار می‌کند، دانستن جهت نصب صحیح بسیار مهم است. اغلب اوقات، یک فلش روی محفظه شیر وجود دارد تا جهت جریان را نشان دهد. در غیر این صورت، باید شیر را بررسی کنید تا مطمئن شوید که در جهت جریان مورد نظر نصب شده است. اگر به سمت عقب باشد، جریان نمی‌تواند در سیستم حرکت کند و افزایش فشار می‌تواند آسیب زیادی ایجاد کند.
بیشتر بخوانید  چرا به شیرهای متعادل کننده نیاز داریم؟