صنعت داروسازی توسط هنجارهای نظارتی دقیق اداره میشود. به منظور مطابقت با مقررات، آلیاژهایی با عملکرد بالا حاوی کروم، نیکل، مولیبدن به طور گسترده در سراسر فرآیندهای این صنعت استفاده میشود. ترکیب بالاتر این آلیاژها مقاومت بیشتری را در برابر محیطهای نامطلوب ایجاد میکند. استیل در صنعت داروسازی برای ساخت مخازن، مخازن تحت فشار، لوله کشی و همچنین قطعات پیچیدهتر مانند ایمپلنتهای ارتوپدی و سوزنهای زیرپوستی استفاده میشود. مواد مورد استفاده در صنعت نیاز به تعامل با مواد شیمیایی خورنده، دمای بالا، فشار بالا دارند.
این شرایط عملیاتی، نامطلوب نگرانی اصلی صنعت است؛ زیرا ممکن است منجر به انواع تخریبها مانند ترک خوردگی تنش کلرید، خوردگی حفرهای، خوردگی شکاف و خوردگی مناطق متاثر از حرارت جوش شود.
فولاد ضدزنگ یک انتخاب محبوب برای حمل و نقل محصولات در صنعت داروسازی است. به طور کلی، فولاد ضدزنگ بادوام است، قادر به مقاومت در برابر بسیاری از مواد شیمیایی مورد استفاده برای ضدعفونی کردن محصولات دارویی است و تحمل دمای بالایی برای مقاومت در برابر روشهای بهداشتی مبتنی بر حرارت دارد.
با این حال، انواع مختلفی از فولاد ضدزنگ و موارد استفاده برای صنعت داروسازی وجود دارد. برخی از کاربردهای رایج استیل در صنعت داروسازی عبارتند از:
- سبدهای شستشوی قطعات
- ظروف فرآوری محصول
- جابجایی محصولات بهداشتی
- سوزاندن یا دفع نمونه
از کدام استیل در صنعت داروسازی استفاده می شود؟
در اینجا توضیحاتی در مورد درجات مختلف فولاد ضدزنگ و نحوه استفاده از آنها در صنعت داروسازی آورده شده است:
فولاد ضد زنگ درجه 304
فولاد ضدزنگ گرید 304 یکی از رایجترین فرمولاسیونهای فولاد ضدزنگ در بازار است. به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی شیمیایی، اغلب در مواردی مانند شستشوی قطعات استفاده میشود. به طور کلی، استفاده از این گرید در صنعت داروسازی جایگاه ویژه دارد. این نوع فولاد ضدزنگ برای ابزارهای جراحی نیز استفاده میشود و به دلیل توانایی آن در مقاومت در برابر اکسیداسیون و تمیز کردن و استریل کردن آن به راحتی از آن به عنوان «فولاد ضد زنگ جراحی» یاد میکنند.
فولاد ضد زنگ درجه 316
مورد دیگری از استیل در صنعت داروسازی قابل استفاده است؛ فولادهای زنگ نزن آستنیتی درجه 316 SS است. این نوع فولاد حاوی نیکل و مولیبدن بیشتری نسبت به گرید 304 SS است. به افزایش مقاومت فلز در برابر خوردگی حفرهای ناشی از قرار گرفتن در معرض کلریدها (مانند نمک) کمک میکند.
به طور کلی فولاد زنگ نزن 316 در ظروف آشپزی و کاربردهای دریایی و در صنعت داروسازی تقریبا برای هر کاربردی قابل استفاده است. اغلب برای کاربردهای جابجایی نمونه و مواد که محلولهای نمکی یا مواد شیمیایی نمکی مشابه ممکن است با فلز تماس پیدا کنند، ترجیح داده میشوند.
همچنین برای فرآیندهای بهداشتی در دمای بالا مفید است، زیرا دارای حداکثر دمای استفاده مداوم در حدود 800 درجه سانتیگراد (1472 درجه فارنهایت) است. این دما برای از بین بردن عوامل میکروبی و ضد عفونی کردن سطح فولاد، مناسب است. در بسیاری از کاربردهای تولید دارو، 316L به فولاد ضد زنگ 316 ترجیح داده میشود. زیرا تفاوت در استحکام کششی ناچیز است.
فولادهای زنگ نزن فریتی و مارتنزیتی
فولادهای زنگ نزن فریتی و مارتنزیتی نسبت به انواع آستنیتی مانند گرید 304 و 316 SS برای تولید دارو محبوبیت کمتری دارند. این بیشتر به دلیل محتوای نیکل پایین آنها در مقایسه با آلیاژهای فولاد زنگ نزن آستنیتی است (که آنها را در برابر خوردگی حساستر میکند).
علاوه بر این، آلیاژهای فریتی مغناطیسی هستند که ممکن است برای برخی تجهیزات مشکل ایجاد کند (اگر چه ممکن است برای فرآیندهای خاصی نیز مطلوب باشد). در حالی که فولاد ضدزنگ با روکش طبیعی مطمئنا برای کاربردهای دارویی مفید است، اغلب ترجیح داده میشود که فولاد را به صورت الکتروپلیشی انجام دهید.
فولاد ضدزنگ الکتروپولیش لایههای سطحی آن را از بین میبرد و عیوب ریز را برطرف خواهد کرد و در نهایت ظاهری صاف از نظر میکروسکوپی ایجاد میکند. با الکتروپلی کردن انواع مختلف فولاد ضدزنگ، میتوان استریلیت فولاد و سهولت بهداشت را بهبود بخشید. سطح صاف فولاد برقی شده چسبیدن میکروبها به فولاد را دشوارتر و تمیز کردن آن را آسانتر میکند.
اهمیت استفاده از استیل در صنعت داروسازی
تجهیزات مورد استفاده در صنعت داروسازی بسیار سفارشی و گران هستند، بنابراین تصمیم گیری در مورد طراحی تجهیزات و مواد باید محتاطانه باشد. استفاده از مواد درجه پایین ممکن است منجر به آلودگی مکرر دستههای تولیدی شود که باید دور ریخته شوند. چنین حوادث مکرری بر هزینههای عملیاتی تاثیر میگذارد. همچنین امکان تعویض تجهیزات نصب شده در مدت زمان کوتاه وجود ندارد.
فولاد ضدزنگ و سایر گریدهای آلیاژی بالا شامل هزینه اولیه قابل توجهی هستند. با این حال، با توجه به طول عمر بهتر این محصولات، هزینه کلی چرخه عمر به میزان قابل توجهی کمتر است. تمام خواص مکانیکی فوق با مزایای مالی افزوده، استیل را به یک انتخاب محبوب در صنعت داروسازی تبدیل کرده است.